onsdag 26 september 2007

Holistiska ljusrummet


Alla bilder privata

Nu när vi går mot mörkare tider inser man hur mycket ljuset påverkar oss - det är svårare att komma upp på morgonen och många av oss svenskar påverkas också i humöret. Man längtar redan till nästa vår, trots att den mörkaste perioden inte ens har börjat... Ljusarkitekterna Catharina Stenfors och Anna Bergström fick priviligiet att inreda det "Holistiska ljusrummet" på Casa Cor. De har båda studerat ljusdesign på Ljushögskolan i Jönköping och driver sedan ett par år tillbaka företaget BergströmStenfors Ljusarkitekter tillsammans. Här följer deras intressanta tankar om hur ljus påverkar oss och om vikten av ett bra ljussatt hem.

Ni har inrett ljusrummet på Casa Cor - hur viktig är ljussättningen i ett rum?
Allt vi ser är reflekterat ljus. Utan att ta hänsyn till hur man ljussätter ett rum kan man inte ge interiören liv. Med ljus kan vi modellera rummet och ändra dess karaktär. Vi kan framhäva arkitekturen och lyfta inredningen, men också dölja sånt som vi inte vill se. Ljusets samspel med rumsytor, textilier, färger och former ger rummet atmosfär. Men bra ljussättning av rum är framför allt viktigt för att vi ska må bra. Vi nordbor är speciellt lättpåverkade av ljusets skiftningar i och med att vi lever med årstidsväxlingarna som styr våra liv. Ändå väljer vi att sätta oss i kontor med monoton lysrörsbelysning på dagarna och kommer hem till rum med armaturer och liten möjlighet till variation. För att kunna planera ljus för människan utgår vi från hur vårt seende fungerar. Med ljuset kan man styra vart vi går, vad vi ser och hur vi mår. I vårt rum på Casa Cor har vi valt att programmera in tre olika ljussättningar för att visa hur mycket ljuset kan påverka hur rummet upplevs och hur vi känner oss. Besökarna kan själva välja ljus beroende på sinnesstämningen de är ute efter; uppvaknande, stimulans eller avslappning. Casa Cor har varit en fantastisk plats för att kunna visa en bredare publik vad ljus betyder för oss människor.

2 kommentarer:

Malin sa...

Hej Hej! Vilket fint skåp det med "skjutdörrarna" på. Vet du möjligtvis vad ett sådant finns att få tag i? Skulle vilja ha till grabbens rum. Har sett något blankt på IKEA men det var lite högre och inte så långt. Du har roliga och fina inspirationsbilder.

Ha det gott! Malin /Inspiration&design

Malin sa...

Hej igen! Är bilden på skåpen privat?? Vart har du hittat dom. Tänkte göra en efterlysning på min blogg med hänvisning till dig men nu såg jag att det var egna bilder. :) SÅdana skåp vill jag så gärna ha tag i. Är det hemma hos dig?? Jisses så fiiiint!!!

/Malin